Bulgarisch
В основата на Нет.Хоум продуктите е Powerline-базиран протокол за изграждане на мрежи (EHS - European Home System - влял се заедно с два други протокола при създаването на европейската организация Konnex), при който сигналите за управление се изпращат по силовата мрежа (инсталацията за ток), без да е необходимо прекарване на нови кабели.

Тези продукти позволяват управление на токови вериги, осветление, отопление, както и на други електрически устройства по наличната мрежа за ток. С това отпада необходимостта от скъпо струващо окабеляване.

И при спиране на тока Нет.Хоум продукти могат да комуникират, като по този начин осигуряват по-голяма сигурност.

Управлението се осъществява и отдалечено с помощта на налични в търговската мрежа ключове, бутони, сензори, дистанционни управления, мобилни телефони и компютри. При това не се налага подмяна на съществуващите компоненти, като ключове, бутони и контакти. С това всеки има възможността да обзаведе своето жилище "умно" по свой вкус.

Нет.Хоум продуктите се инсталират лесно и ... се отстраняват лесно. Ето защо те са подходящи за използване и когато живеете под наем. Когато решите да се премествате, можете просто да вземете домашната си автоматизация с Вас в новото жилище. Толкова просто е всичко.

Инсталцията на Нет.Хоум продуктите се извършва обикновенно от електротехник. Тя е лесна (plug and play) и за това е евтина.

С Нет.Хоум системата за автоматизация може да пестите енергия и разходи и същевременно да живеете по-сигурно, модерно и комфортно.

 • Каква е ролята на KNX/EHS в рамките на Konnex?
  KNX/EHS беше използвана предимно при бялата техника (CECED-CHAIN). Водещи европейски производители, като Miele, Liebherr, V-Zug и Gorenje изкараха на пазара високо-технологични продукти и системи на тази основа:
  - Miele@Home на Miele
  - HomeDialog на Liebherr
  - ZUG-Home на V-Zug

 • Какви комуникационни медии използват Нет.Хоум продуктите?
  - 132,5 kHz Powerline - CENELEC C-Band (EN 50065-1): Протокол за достъп регулира съвместното съществуване на продукти от различни производители (например на Нет.Хоум, Echelon, Legrand, Miele, Liebherr, V-ZUG)
  - TP (Twisted Pair) - усукана двойка

 • Комуникационни медии на други Powerline продукти, разпространявани в Европа?
  - 110 kHz Powerline - CENELEC B-Band (EN 50065-1): Без протокол за достъп (Powernet-продукти на фирмата Busch-Jaeger)
  - 120 kHz Powerline - CENELEC B-Band (EN 50065-1): Без протокол за достъп (X10 продукти на различни производители)

 • CENELEC EN 50065-1: Signaling on low-voltage electrical installations in the frequency range 3 kHz to 148,5 kHz - Part 1: General requirements, frequency bands and electromagnetic disturbances. It does not specify the signal modulation methods... Frequency bands and classifications:
  - 3- 95 kHz: The use of frequencies in this band shall be restricted to electricity suppliers and their licenses.
  - 95-148,5 kHz: The use of frequencies in this band shall be restricted to consumer use.
  - 125-140 kHz: The use of this sub-band requires the use of access protocol ...

 • Какви комуникационни интерфейси поддържат Нет.Хоум продуктите?
  - RS232/USB
  - Bluetooth
  - IP/WiFi (LAN, WLAN, Internet)
  - IR (Infrared)
  - RF (868 MHz)
  - RFID (125 kHz)
  - GSM (Global System for Mobile communications)